Het klinkt natuurlijk heerlijk: terwijl jij slaapt, stroomt het geld binnen. Dat is het beeld wat veel mensen hebben bij een passief inkomen. Geld zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Maar klopt dat beeld wel? In deze blog leg ik uit wat een passief inkomen is én hoe je zelf een passief inkomen kan opzetten.

Dit is een passief inkomen

Een passief inkomen is simpel gezegd een inkomen waarvoor je op dat moment niets hoeft te doen. Het kan dus inderdaad binnenkomen terwijl jij slaapt. Wat wel vaak een misconceptie is, is dat je helemaal niets hoeft te doen. Je moet er zeker iets voor doen, maar je ruilt niet uren voor geld. Vaak stop je er van tevoren werk in en haal je er op de langere termijn geld uit.

Voorbeelden van een passief inkomen

Lekker vaag nog? Tijd voor wat voorbeelden dan! Er zijn natuurlijk eindeloos veel opties te bedenken, maar ik heb 3 voorbeelden voor je gekozen:

  • Een blog
  • Huurinkomsten
  • Dividend

Een blog

Deze blog die je nu leest is een typisch voorbeeld van een potentieel passief inkomen. Op dit moment zijn die inkomsten er nog niet, maar door er nu werk in te stoppen, zou ik over de langere termijn er wel een inkomen mee kunnen verdienen. Dit kan op 3 manieren: door het weergeven van advertenties, door bedrijven te laten betalen voor een gesponsorde post of door affiliate marketing. In het laatste geval gebruik je links naar bijvoorbeeld Bol.com en toont die link aan Bol.com dat de koper via jou komt. Je krijgt vervolgens een kleine commissie (zo’n 6 à 8%) van het totale orderbedrag van jouw websitebezoeker. Lang verhaal kort, kan dit er dus voor zorgen dat een post die je jaren geleden schreef nog steeds geld oplevert.

Huurinkomsten

Ook huurinkomsten vallen onder een passief inkomen. Natuurlijk moet je als huurbaas wel af en toe dingen regelen, maar je ruilt geen tijd in voor geld. Het bedrag dat je krijgt uit huurinkomsten is dus niet afhankelijk van hoeveel uren jij erin stopt.

Dividend

Als laatste voorbeeld geldt ook dividend als een passief inkomen. Dividend kan je krijgen op het moment dat je aandelen bezit van een bedrijf. Zij kunnen vervolgens dividend uitkeren aan de aandeelhouders, wat meestal wordt betaald uit de winst die het bedrijf heeft gemaakt. Nadat je de aandelen hebt gekocht, hoef je dus niets meer te doen en heb je dus een passief inkomen voor jezelf gecreëerd (mits het bedrijf dividend blijft uitkeren natuurlijk).

Zelf passief inkomen opbouwen?

Wil je zelf aan de slag met een passieve inkomensstroom? Dan is het vooral een kwestie van beginnen. Echt waar, het is meestal niet moeilijk. Het enige wat je moet doen is er vooraf wat moeite in stoppen. Zoals je ziet aan de voorbeelden hangt het per soort af wat je moet doen. Maar het kan al zo simpel zijn als het opzetten van een goede blog.

Heb jij of wil jij een passieve inkomensstroom?